U Night: festival voor de stad van jarige UvA

25 oktober 2017

Altijd al eens willen ronddolen in een stokoud pand van de Universiteit van Amsterdam? Op zaterdag 18 november gooit de UvA van 20.00 – 02.00 uur de Oudemanhuispoort en omringende gebouwen open voor alle Amsterdammers. Het Binnengasthuisterrein vormt die avond namelijk het decor van de U Night: een kennisfestival met een duister randje.

Er is een uitgebreide programmering: van schimmige Zwarte Markt voor Kennis tot wetenschappelijke Silent Disco en van minicolleges tot lagerhuisdebatten. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Minicolleges

Colleges lang en stoffig? Niet tijdens de U Night. In sessies van een half uur spijkeren 18 onderzoekers en docenten van de universiteit het publiek bij over prikkelende onderwerpen. Hoogleraar electorale politiek Jean Tillie legt bijvoorbeeld uit hoe iemand zich tot terrorist ontwikkelt en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys verklaart waarom we soms de drang voelen om van een gebouw af te springen, al weten we dat dat een slecht idee is.

Zwarte Markt voor Kennis

De U Night heeft een duister randje. Dat is te voelen in de verstopte hoekjes, donkere nissen en koude krochten van de Oudemanhuispoort. Hier verhandelen experts dubieuze, verloren en verboden kennis tijdens speeddates van 10 minuten op de Zwarte Markt voor Kennis. De een fluistert het publiek de nieuwste seks- en voortplantingstechnieken in, een ander vertelt over sentimentele mannen en iets verderop wordt een boekje opengedaan over doofpotaffaires. Aanschuiven is op eigen risico.

Lagerhuisdebatten

Genderneutrale toiletten: aanstellerij of emancipatie? Wie dat wil, komt ook zelf aan het woord tijdens de U Night. Er zijn twee lagerhuisdebatten waar bezoekers van zich kunnen laten horen. Onder leiding van Souad Boumedien (PRIDE-ambassadeur en brigadier bij de Amsterdamse politie) wordt erop los gediscussieerd over het thema LGBTQIAP en Geert ten Dam (voorzitter van het College van Bestuur) neemt de rol van Kamervoorzitter op zich bij een debat over Amsterdam in 2025: betuttelend oord of vrijplaats?

En nog veel, véél meer

Naast bovenstaande zijn er ook nog pubquizzen, historische rondleidingen over het festivalterrein en kunnen bezoekers hun potentiële schatten laten keuren door een Kunst-of-Kitschpanel. Een Silent Disco is er ook, maar wel een met een wetenschappelijk tintje. Terwijl de bezoekers zich in het zweet dansen, analyseren wetenschappers van de Music Cognition Group de dansvloer van bovenaf.

Tot slot is er een hoekje in de Academische Club speciaal ingericht voor wie een sterke maag óf een fascinatie voor geslachtsziekten heeft. De avond wordt afgesloten met een dansfeest in het Atrium.

In 2017 viert de Universiteit van Amsterdam haar 385-jarig bestaan. De U Night is een traktatie aan Amsterdammers, omwonenden en iedereen die zich betrokken voelt bij de universiteit.

Toegang tot de U Night is gratis, maar aanmelding is verplicht.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam