UvA stijgt een plaats op QS World University Rankings 2018/2019

6 juni 2018

De Universiteit van Amsterdam (UvA) stijgt een plaats in de QS World University Rankings 2018/2019 ten opzichte van vorig jaar, van plek 58 naar 57. De ranglijst is op woensdag 6 juni verschenen.

De UvA is, net als vorig jaar, de op-een-na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. Dat is opnieuw de TU Delft (TUD), met een 52ste plaats. In totaal staan er drie Nederlandse universiteiten in de top 100; naast de UvA en de TUD is dat de TU Eindhoven (met plaats 99). Nummer 1 van de wereld is net als vorig jaar Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Sinds de QS Ranking bestaat – in 2010 bracht QS voor de eerste keer los van Times Higher Education (THE) zijn ranking uit – beweegt de UvA zich tussen plaats 50 en 63.

QS ranking grafiek

De notering van de UvA in de QS World University Rankings van 2010 tot nu

Per vakgebied

Afgelopen februari publiceerde QS al de World University Rankings by subject 2018. Hierin bezet de UvA op het terrein van Communication & Media Studies plaats 1 van de wereld en zijn er hoge noteringen voor een groot aantal andere vakgebieden aan de UvA.

Methodiek

De ranking van QS wordt opgesteld aan de hand van zes indicatoren: academic reputation (40%), employer reputation (10%), citations per faculty (20%), student to faculty ratio (20%), international faculty (5%) en international students (5%).

Wetenschappelijke samenwerking

Een internationaal team van onderzoekers van de UvA en Warsaw University, onder leiding van UvA-hoogleraar Computational Science Peter Sloot, heeft recent een studie gedaan naar wetenschappelijke samenwerking tussen universiteiten. Ze maakten hiertoe gebruik van QS World University Ranking en data van het ‘Web of Science’.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting