Update 15.49 uur: UvA reageert op bezetting P.C. Hoofthuis

28 september 2018

Update 15.49 uur: Bezetters eisen dat Geert ten Dam ME wegstuurt, dan pas mag ze naar binnen. Ten Dam: 'Dat is niet aan mij maar aan de burgemeester. Jammer dat deze ultieme poging tot een gesprek niet lukt'.

De driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie heeft laten weten vanochtend gesproken te hebben over de situatie in het P.C. Hoofthuis. De burgemeester staat in contact met zowel het College van Bestuur van de UvA als met de studenten. De driehoek spreekt uit dat het in het belang is van alle partijen als de bezetting vreedzaam wordt beëindigd: ‘Iedereen in Amsterdam heeft het recht om zijn mening te uiten. Tegelijk heeft de eigenaar van een pand het recht om een gebouw te kunnen blijven gebruiken.’

De burgemeester heeft laten weten dat als de bezetters van het P.C. Hoofthuis om 15.30 uur het pand verlaten hebben, zij niet worden aangehouden en dat zij terecht kunnen bij debatcentrum De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen, om verder te praten.

Geert ten Dam reageert:  ‘Het zou ons ook zeer veel waard zijn als wij er gezamenlijk uitkomen en de bezetters ingaan op dit aanbod. Wij gaan altijd in gesprek en zullen dus zeker ingaan op de uitnodiging van de gemeente.’

Als de bezetters ervoor kiezen om in het pand te blijven dan zal de driehoek optreden en het P.C. Hoofthuis ontruimen, heeft zij laten weten.

Actievoerders hebben vrijdagmorgen 28 september ingebroken in een pand van de UvA. Het gaat om het P.C. Hoofthuis. Zij hebben de toegangsdeuren geforceerd en beschadigd, en zich op die manier toegang tot het pand verschaft. We zijn vanmorgen met de bezetters in gesprek gegaan; zij hebben eisen geformuleerd. Veel van deze eisen zijn gericht aan Den Haag. De noodzaak tot structureel betere financiering van het hoger onderwijs hebben wij zelf al eerder scherp verwoord in onze brief aan de minister van Onderwijs.

Het belang van diversiteit wordt door de UvA onderschreven. We hebben in ons gesprek aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er in UvA-panden wordt overnacht. We hebben de bezetters dan ook gevraagd vrijwillig te vertrekken.

Graag benadrukken we dat onze deur altijd openstaat, voor wie vragen heeft of voor wie in gesprek wil over de toekomst van de UvA. Dit bericht wordt geüpdatet zodra er nieuwe informatie is.

Volg ook de berichtgeving op Twitter: @UvA_Amsterdam

Update 14.21 uur
De colleges die vandaag zouden plaatsvinden in het P.C. Hoofthuis zijn verplaatst en alle studenten zijn geïnformeerd. Sommige colleges zijn toch komen te vervallen op initiatief van docenten. Dit was telkens om praktische redenen: docenten konden niet bij hun spullen of konden de alternatieve locatie niet bereiken.

Update 12.30 uur
Geert ten Dam: 'We ondersteunen de eisen van #Woinactie. Ook zullen we het stakingsrecht van medewerkers altijd respecteren en ook voor ons gaat diversiteit soms teleurstellend langzaam.' Ten Dam wil vooral gezamenlijk optrekken naar Den Haag. ‘Fred Weerman en ik hebben gezegd dat wij graag willen komen praten en hopelijk kan dat vandaag nog. Een aantal zaken die zij eisen ondersteunen wij zeer.'

Update 12.02 uur
Dagelijks Bestuur van de Centrale Ondernemingsraad (COR) reageert op bezetting P.C. Hoofthuis.

Update 11.49 uur
Alle colleges die tot 12.00 uur gepland stonden in het P.C. Hoofthuis zijn verplaatst en studenten en medewerkers zijn geïnformeerd. Nu wordt verder gewerkt aan verplaatsing van de colleges vanmiddag.

Update 11:23
De bezetters is herhaaldelijk gevraagd vrijwillig te vertrekken en ze zijn gevorderd weg te gaan. De UvA heeft ook aangifte gedaan van huisvredebreuk. De bezetters geven geen gehoor aan het verzoek te vertrekken. Om 12:00 uur beantwoorden Geert ten Dam en Fred Weerman vragen van journalisten.

De Faculteit der Geesteswetenschappen werkt ondertussen nog steeds hard aan het vinden van alternatieve ruimtes, zodat het onderwijs en de buluitreikingen die vandaag gepland stonden in het P.C. Hoofthuis doorgang kunnen vinden en de overlast voor studenten en medewerkers zo beperkt mogelijk blijft.

Update 11:00 uur
Geert ten Dam, voorzitter College van Bestuur, en Fred Weerman, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, zijn naar P.C. Hoofthuis gegaan om met de bezetters te spreken. De bezetters wilden dit gesprek niet aangaan.

Update 10:31 uur
Studenten die zich hebben ingeschreven voor colleges die vandaag na 11.00 uur in het P.C. Hoofthuis plaatsvinden, worden per e-mail geïnformeerd over de afgelastingen dan wel de nieuwe locatie voor de colleges zodra dit bekend is. De overige gebouwen van de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn toegankelijk.

Update 10:00 uur
Het P.C. Hoofthuis is op dit moment niet toegankelijk voor medewerkers en studenten. De colleges en bijeenkomsten in het gebouw komen hierdoor tot in ieder geval 11.00 uur te vervallen. Ondertussen wordt geprobeerd het onderwijs dat vanaf 11.00 uur gepland staat te verplaatsen naar andere locaties. De voor vanmiddag geplande buluitreikingen krijgen daarbij prioriteit.

Update 09:33 uur

We hebben in ons gesprek  aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er in UvA-panden wordt overnacht. We hebben hen dan ook gevraagd vrijwillig te vertrekken.

Graag benadrukken we dat onze deur altijd openstaat, voor wie vragen heeft of voor wie in gesprek wil over de toekomst van de UvA. Dit bericht wordt geüpdatet zodra er nieuwe informatie is.

College van Bestuur UvA

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam