Vidi-toekenning voor negen onderzoekers UvA en AMC

30 mei 2017

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan negen onderzoekers van de UvA en AMC een Vidi-subsidie van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

In totaal honoreert NWO in deze ronde 89 onderzoeksvoorstellen; 590 onderzoekers dienden een ontvankelijk projectvoorstel in voor financiering. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend.

De Vidi-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de oorsprong van structuur in het universum, oorzaak hersenontsteking, vertegenwoordiging van diversiteit in politiek en conflictbeheersing in middeleeuwse en vroegmoderne handelssteden in Noord-Europa.

De toekenningen:

• Prof. dr. Daniel Baumann (Natuurkunde): De oorsprong van structuur in het universum
    Alle structuur in het heelal is gevormd door de gravitationele ineenstorting van schommelingen in de dichtheid van de oermaterie. Toch is de fysieke oorsprong van die schommelingen nog altijd een mysterie. Natuurkundigen verkennen de mogelijkheid dat quantumfluctuaties in het vroege heelal de bron waren van alle structuur in het universum.

• Dr. Matthijs Brouwer (Neurologie): Oorzaken van hersenontsteking ontrafeld
    Patiënten met een ontsteking van de hersenen zijn vaak een ingewikkelde puzzel voor de dokter omdat met de huidige testen niet in korte tijd de juiste diagnose kan worden gesteld. Brouwer kijkt bij een grote groep patiënten naar nieuwe methoden om de diagnose te stellen en behandeling te versnellen.

• Dr. Jeroen van Heijst (Experimentele Immunologie): Witte bloedcellen met afgebroken voelsprieten
    In de strijd tegen infecties verliezen sommige witte bloedcellen hun voelsprieten die nodig zijn om de ziekteverwekkers te herkennen. Van Heijst wil weten hoe dit gebeurt en of de voelsprieten kunnen worden gerepareerd, teneinde een betere bescherming tegen infectieziekten mogelijk te maken.

• Dr. Edan Lerner (Theoretische Natuurkunde): Het glasmysterie verbrijzeld
    Glazen zijn vaste stoffen waarvan de atomen of moleculen niet netjes geordend zijn. Deze materialen zijn overal om ons heen: van dvd's tot autoruiten. Desondanks zijn wetenschappers het nog steeds niet eens over de manier waarop deze materialen gevormd worden, en wat er gebeurt als ze breken. Met computersimulaties en statistische theorieën probeert Lerner de geheimen van glas te ontrafelen.

• Dr. Selma de Mink (Natuur- en Sterrenkunde): De oorsprong van dubbele zwarte gaten
    “Hoe zijn ze ontstaan?” is de vraag die velen zich stelden na de bekendmaking van de detectie van zwaartekrachtsgolven afkomstig van twee samensmeltende zwarte gaten, beide veel zwaarder dan de tot nu toe bekende stellaire zwarte gaten. In het project van De Mink staan de vele cruciale open vragen omtrent het vormingsproces centraal.

• Dr. Liza Mügge Amsterdam (Politicologie): Vertegenwoordiging van diversiteit? Identiteit in politiek
    Een ideale democratie hoort burgers in alle diversiteit te vertegenwoordigen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die structureel ondervertegenwoordigd zijn, zoals etnische minderheden. Maar hoe vinden burgers en politici met een migratie achtergrond nu eigenlijk zelf dat identiteit geuit moet worden in de politiek? Zijn hun verwachtingen verschillend of niet? Deze vragen staan centraal in het project van Mügge.

• Dr. Justus L. Uitermark (Sociologie)
    Waarom lukt het bewoners van steden in ontwikkelingslanden al dan niet om toegang te verkrijgen tot voorzieningen die nodig zijn voor gezondheid, waardigheid en comfort? Aan de hand van een nieuwe theoretische aanpak en met een originele combinatie van methodes analyseert Uitermark de ongelijke toegang tot water, afvalverwerking en publieke ruimte.

• Dr. Joël van der Weele (Economie): Selective Attention and Economic Decisions
    Mensen kijken vaak liever de andere kant op dan dat ze de negatieve consequenties van hun handelingen onder ogen zien. In dit onderzoek bestudeert Joël van der Weele de gevolgen van zulke selectieve aandacht voor markten voor ethische producten, en de ontwikkeling van sociale normen over duurzame consumptie.

• Dr. Justyna Wubs-Mrozewicz (Geschiedenis): Managing Multi-Level Conflicts in Commercial Cities in Northern Europe (C. 1350-1570)
    Iedereen wil graag weten hoe je conflicten kunt oplossen, maar de huidige uitdaging ligt in effectieve conflictbeheersing. In dit project laat Wubs-Mrozewicz zien hoe ‘conflictbeheersers’ in middeleeuwse en vroegmoderne handelssteden in Noord-Europa complexe geschillen probeerden te hanteren, of het nu om een handelsconflict of gewapende strijd ging.

Renske Keizer universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit en bijzonder hoogleraar Pedagogiek aan de UvA ontving ook een Vidi voor haar onderzoek: Vaders, dubbeltjes, en kwartjes.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Bron: NWO

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting