Fair News: nieuwsvoorziening in een Big Data tijdperk

26 september 2017

Hoe ver kunnen en mogen algoritmes gaan in het filteren van informatie? Wanneer komen fundamentele rechten in het geding? Dat zijn de belangrijkste vragen van een nieuw project Fair News, nieuwsvoorziening in een Big Data tijdperk, geleid door IViR-onderzoeker Joris van Hoboken, ASCoR hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese, assistant professor Claudia Hauff van TUDelft. In het project wordt samengewerkt met de Volkskrant.

Algoritmische systemen worden in steeds meer situaties gebruikt. Op alle mogelijke manieren filteren, sorteren, personaliseren en vormen ze data, en beslissingen worden meer en meer genomen op basis van dergelijk automatisch gestuurde processen. Maar er zitten ook risico’s aan het gebruik van algoritmes. Zo kan er onduidelijkheid ontstaan wie of wat precies verantwoordelijkheid heeft voor verkeerde of oneerlijke beslissing op basis van een algoritme. ‘Het algoritme heeft het gedaan’, is geen acceptabel excuus als een algoritmisch systeem fouten maakt, of ongewenste bijeffecten heeft.

Fairness

Het onderzoek gaat over het voorkomen van deze bijeffecten bij het gebruik kan algoritmes in de media. Wat zijn de technische mogelijkheden om fairness te garanderen bij het gebruik van algoritmen in het online nieuwsaanbod? En aan welke fairness beginselen (bv. non-discriminatie, toegang, transparantie en uitlegbaarheid?) zouden dit soort algoritmen gehouden moeten worden?

Startimpulsprogramma

Fair News maakt onderdeel uit van het Startimpulsprogramma VWData, wat staat voor ‘Verantwoorde Waardedecreatie met Big Data’. Dit programma wordt gefinancierd door NWO vanuit de Nationale Wetenschapsagenda. De Nationale Wetenschapsagenda bestaat uit onderzoeken die moeten leiden tot antwoorden op de maatschappelijk en economische vragen van vandaag en de nabije toekomst. Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, is lid van de stuurgroep van het VWData project.

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid