Pierson Penning 2017 voor Bernard van Praag

10 oktober 2017

Professor Bernard van Praag (1939) heeft op dinsdag 10 oktober de Pierson Penning ontvangen uit handen van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. De penning wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een zeer verdienstelijk econoom van Nederlandse nationaliteit, die zich heeft onderscheiden door de kwaliteit en diepgang van zijn publicaties.

Daarnaast ontvangt Van Praag de penning vanwege zijn pionierswerk op het gebied van individuele welzijnsmeting en vanwege zijn bijdrage aan het tot stand brengen van hoogwaardige instituten voor economisch onderzoek en onderwijs.

De penning is een initiatief van de Stichting Mr. N.G. Pierson Fonds.

Pierson Penning 2017

Vlnr Klaas Knot, Arie Kapteyn en Bernard van Praag (Foto: Martijn Barth, De Nederlandsche Bank)

Bernard van Praag publiceerde in vele internationale toptijdschriften over onder andere de meting van welvaart en welzijn, armoede en econometrische methodologie. In 2004 verscheen van hem en A.Ferrer-i-Carbonell de monografie Happiness Quantified. A Satisfaction Calculus Approach bij Oxford University Press. Hij levert vaste bijdragen aan Economisch Statistische Berichten (ESB) en schrijft regelmatig in dagbladen zoals NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Prof. dr. Bernard van Praag was van januari 2000 tot en met maart 2004 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1968 cum laude aan de UvA en werd in 1972 hoogleraar Economie in Leiden.  In 1984 werd Van Praag hoogleraar Wiskundige Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1992 volgde een benoeming tot hoogleraar Toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam met gelijktijdige benoeming tot directeur van SEO Economisch Onderzoek.

Naast Bernard van Praag ontving ook prof. dr. Arie Kapteyn de Pierson Penning. Voorafgaand aan de uitreiking was er een symposium: ‘De kloof tussen welzijnsbeleving en welvaartsmeting’. Symposium en prijsuitreiking vonden plaats in Sociëteit de Witte, in Den Haag.

Gepubliceerd door  Economie en Bedrijfskunde