Faculty Seminar: Durven denken: inleiding in de logica voor juristen

15feb2018 12.00 - 13.00

Evenement

Prof. Soeharno (hoogleraar Rechtspleging in rechtsfilofosisch perspectief en advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek) schreef samen met twee oud-studenten het boek ‘Durven denken: inleiding in de logica voor juristen’. Het boek biedt een op de rechtspraktijk toegesneden inleiding in de logica. Tijdens de seminar bespreken we hoofdstuk 3 ‘Het syllogisme’ en hoofdstuk 8 ‘Logica en retorica’. Prof. Beltzer (hoogleraar Arbeid en onderneming) treedt op als referent bij het seminar en geeft een korte introductie.

Logica behoort tot het basisgereedschap van de jurist. In het recht wordt voortdurend geargumenteerd. De jurist kan dan ook niet zonder kennis van de argumentatieleer. In dit boek komen eerst de klassieke onderwerpen van de logica ¬– argumentatieschema’s, syllogisme, drogredenen en propositielogica – aan bod, steeds aan de hand van juridische voorbeelden. Omdat de jurist met zijn argumenten zal willen overtuigen, besteedt dit boek ook bijzondere aandacht aan de rol van logica in de retorica. Verder kent dit boek een verdiepend deel, waarin inzichten uit de moderne logica – predicatenlogica, natuurlijke deductie en modale logica – aan bod komen.

Aanmelden

De seminar is donderdag 15 februari van 12.00 tot 13.00 uur in de Seminar room (incl. lunch). De toegang is gratis. Wel dien je je vooraf aan te melden. Je ontvangt na aanmelding het lesmateriaal.

Gepubliceerd door  Amsterdam Law School