Kijk de UvA januari 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

A.R. de Koomen

Kunstschatten

Tijdens de Gouden Eeuw kwam er in Nederland een uniek genre op: atelierwerken. Via schilderijen gaven kunstenaars ons een kijkje in hun keuken. Wat kunnen we leren van deze doeken? UvA-kunsthistoricus Arjan de Koomen legt het uit bij de Universiteit van Nederland.

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

M.M. Leezenberg

Islam en seks

Tijdens onderzoeken over de islam stuitte filosoof en UvA-docent Michiel Leezenberg op iets opmerkelijks: vroeger was de islamitische wereld veel minder preuts over seks dan hij dacht. Hij schreef er een boek over, 'De minaret van Bagdad: Seks en politiek in de islam'. Daarin geeft Leezenberg voorbeelden uit de islamitische oudheid waarin openlijk over seksualiteit wordt gesproken. Aan de NOS vertelt hij hier meer over.

Stembiljet met rood potlood

Campagnetijd: woorden vs. daden

De Correspondent heeft samen met de Universiteit van Amsterdam hebben alle moties, amendementen en wetten sinds 1995 doorzoekbaar gemaakt. Daarmee wordt inzicht verkregen in wat partijen waarmaken van wat ze beloven.

Karen Maex-foto-Tom Feenstra

De muzikale herinneringen van Karen Maex

Op de Belgische radio duikt Katelijne Boon in de platenkast en de muzikale herinneringen van rector magnificus Karen Maex. Was zij niet voor het onderwijs gegaan, dan zou ze wellicht violiste zijn. Maex stamt uit een muzikale familie en speelde bij het universitair symfonisch orkest.

Stedelijk

'Woningbezit vergroot sociale ongelijkheid'

Sociaal geograaf Rowan Arundel rekent af met 'de mythe van massaal woningbezit'. Nu steeds meer huizen gekocht worden om te kunnen verhuren, neemt de sociaal-economische kloof toe. Hij promoveerde deze maand aan de UvA op dit onderwerp en vertelt aan de Volkskrant over zijn onderzoek.

Serge Wich

Primaatsoorten met uitsterven bedreigd

We moeten nu ingrijpen, anders sterven apen uit. Hiervoor waarschuwt een groep vooraanstaande internationale experts op het terrein van het behoud van primaten, onder wie bijzonder hoogleraar Conservation of the Great Apes Serge Wich, in Science Advances. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 60% van de ruim 500 primatensoorten met uitsterven wordt bedreigd. Wich vertelde onder meer aan RTL Nieuws, Het Parool en NRC hoe dit komt – en wat we eraan kunnen doen.

Tom van der Meer

De democratie functioneert uitstekend

Is onze democratie in crisis? UvA-hoogleraar Politicologie Tom van der Meer meent van niet. Integendeel: de democratie functioneert volgens hem uitstekend. Dit betoogt hij in zijn pamflet ‘Niet de kiezer is gek’, waarover hij mocht vertellen in Met het oog op morgen en NRC.

Balazs

Grijze muis doet het beter op kantoor

Goed nieuws voor de middenmoters op kantoor: zij doen het beter dan hun collega’s die altijd overal vooraan staan en het hardst schreeuwen. Dit ontdekte UvA-onderzoeker Balazs Szatmari. Aan Dagblad van het Noorden vertelt hij dat de middenmoters de projecten met de hoogste kwaliteit afsluiten. ‘Juist door hun lagere status hebben ze meer tijd om hun job te doen.’

Drie microscopische afbeeldingen van een verfmonster waarbij het pigment onder invloed van licht gedegradeerd is.

Hoe conserveer je kunst?

Ook al hangt een kunstwerk doodstil in een museum, chemisch gezien is het altijd in beweging. Inkt verkleurt, verfpigment lost op: kunst veroudert. UvA-onderzoekers Katrien Keune en Annelies van Loon praten in NTR’s de Kennis van Nu over het conserveren en onderzoeken van kunst.

Praktijk Studentenartsen, Oude Turfmarkt 151

Studenten met zelfmoordneigingen herkennen

Een van de grootste doodsoorzaken onder studenten? Zelfmoord, zegt Peter Vonk van het Bureau Studentenartsen van de UvA, dat een handleiding bedacht om zelfmoordneigingen bij studenten beter te herkennen. Vonk vertelde onder meer aan Het Parool, de NOS en bij Amsterdam FM over dit protocol ter preventie. 

Maarten den Heijer

Uitgeprocedeerde, trammelant veroorzakende asielzoekers uitzetten, kan dat zomaar?

Uitgeprocedeerde Noord-Afrikaanse asielzoekers die overlast veroorzaken, moeten worden uitgezet. Dat willen meerdere burgemeesters. Hebben ze een punt? Ja, zegt Maarten den Heijer, UvA- docent internationaal recht. De burgemeester is immers verantwoordeijk voor de openbare orde van zijn gemeente. Maar de bevoegdheid heeft de burgemeester niet. En daar zit de moeilijkheid, legt Den Heijer uit bij Nieuwsuur.

x

Wat is beter: wakker blijven of even slapen?

Ach, het is nu toch al bijna tijd voor het ontbijt. Dat ene uurtje slaap kunt u net zo goed overslaan. Herkenbare gedachte? UvA-emeritus hoogleraar psychofysiologie en slaap Gerard Kerkhof legt in de Volkskrant uit waarom een nachtje doorhalen nooit een goed idee is.

mw. ptrof. dr. Amade M'charek, hoogleraar FMG, Anthropology of Science

Waarom is het woord 'ras' zo problematisch?

Volgens UvA-hoogleraar wetenschappelijke antropologie Amade M'Charek mag je mensen wetenschappelijk al lang niet meer in raciale groepen verdelen. Toch gebeurt het in de maatschappij nog vaak. Zelfs de wetgeving en het openbaar ministerie doen er aan mee. Hoe komt dat en wat zijn de gevaren? Nieuws en Co (Radio 1) sprak met de antropologe. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

3 februari 2017