Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Shanna Haaker

Over het quantum Hall-effect

Shanna Haaker promoveert binnenkort op het quantum Hall-effect. Bij ‘Met Het Oog Op Morgen‘ legt ze uit wat dit fenomeen is en waarom haar onderzoek de moeite waard is.

leeslijst van 19de-eeuwse Nlse leesclubs

Een brief per week

De verzorgingsstaat wordt ontmanteld, maar wat komt ervoor in de plaats? Socioloog Kees Schuyt spreekt erover in 'De Kennis van Nu'. Een gesprek over solidariteit, morele waarden en het nut van elke week een brief schrijven aan een naaste.

Marita Mathijsen

Hoe de geschiedenis van iedereen werd

Neerlandicus Marita Mathijsen vertelt op Radio 1 hoe rond 1800 het kennen van de geschiedenis niet langer een voorrecht van de elite was, maar toegankelijk werd voor iedereen. Door goedkope geschiedenisboekjes en musea en bibliotheken ontstond zelfs een ware historiezucht.

Social media en zelfbeeld

Dian de Vries vertelt in ‘De Kennis van Nu’ hoe sociale media, net als conventionele media, invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren.

Carsten Dominik

Ontdekking van planeten ontkracht

Sterrenkundige Carsten Dominik legt bij BNR Nieuwsradio uit hoe het kan dat een ontdekte planeet jaren later toch geen planeet blijkt te zijn.

Erella Grassiani

Escalatie dreigt na dood jongeren

Antropoloog Erella Grassiani spreekt bij ‘EenVandaag’ over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden, waar nieuwe onrust is ontstaan na de dood van een Palestijnse jongen en drie ontvoerde Joodse jongens.

Stembiljet met rood potlood

Meer publieke betrokkenheid door online politieke communicatie?

Promovendus Sanne Kruikemeier vertelt in ‘Faces of Science’ hoe politici gebruikmaken van allerlei online media: Kieskompas, Twitter, Facebook. Leidt deze online politieke communicatie tot meer betrokkenheid bij de kiezers?

voetbal, kinderen, FMG

Sneller dan Robben?

Het Universitair Sport Centrum kreeg bezoek van ‘ZappSport'. Sascha Visser wilde van sportlabexpert Maurice Maas weten of hij in korte tijd de snelheid van Robben (37 km/uur) zou kunnen halen.

5 augustus 2014