Kijk de UvA juli 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Worring, Marcel (MA)

Zuckerberg vs. Musk

Wie wint de strijd om kunstmatige intelligentie? Wordt het Facebook-oprichter Mark Zuckerberg of Tesla-baas Elon Musk? De twee techmannen zijn het fundamenteel oneens over de gevaren van artificial intelligence. Hierover is Marcel Worring, hoogleraar Data Science aan de Universiteit van Amsterdam te gast bij BNR.
 

Maarten Pieter Schinkel

Heeft een kartel ook positieve kanten?

Vijf grootste Duitse autobouwers vormen al jarenlang samen een kartel. Audi, BMW, Mercedes, Porsche en Volkswagen zouden afspraken hebben gemaakt over kosten, technologieën en de uitstootnormen van diesels. Volgens Volkswagen waren de gesprekken juist bedoeld om innovatie aan te jagen. UvA-hoogleraar economie Maarten Peter Schinkel is specialist op het gebied van kartels en vertelt bij Met het oog op morgen of kartels ook positieve kanten hebben.

dhr. prof. dr. M. P. (Maarten Pieter) Schinkel, FEB

Dure hypotheek

Te veel betalen voor een hypotheek, dat wil niemand. Gelukkig komt dat dankzij steeds meer concurrentie op de hypothekenmarkt dan ook minder vaak voor, legt UvA-hoogleraar Maarten Pieter Schinkel uit in NRC. Volgens zijn collega Johan Conijn zijn Nederlandse hypotheken daarnaast bijzonder veilig.

Bij in een oranje petunia

Bloemen bepalen eigen geur

Bloemen hebben hun geur in eigen hand. Om bijen, motten of andere bestuivers aan te trekken, scheiden zij actief vluchtige stoffen uit. ‘De petunia is een fantastisch model’, zegt Rob Schuurink van de Universiteit van Amsterdam, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, tegen New Scientist.

X

Koffiedrinkers leven langer

Hoera, koffie drinken verlengt je leven, blijkt uit onderzoek. Dat verbaasde UvA-psychofysioloog en koffieonderzoeker Jan Snel niet, zegt hij bij New Scientist. Maar hoe komt dat eigenlijk: door het bakkie zelf of door andere effecten, zoals dat het simpelweg gezellig is om samen een kopje te drinken?

Carsten Dominik

Waarom krijgen sterren altijd ingewikkelde namen?

Wetenschappers hebben de kleinste ster ooit gevonden. Mogen we even voorstellen? EBLM J0555-57Ab, aangenaam. Waarom krijgen sterren altijd zo'n ingewikkelde naam? Trouw vroeg het aan hoogleraar sterrenkunde Carsten Dominik van de Universiteit van Amsterdam.

N.A.N.M. van Eijk

De 'aftapwet'

Het zat er wel aan te komen, zei UvA-hoogleraar Nico van Eijk bij BNR,  dat de Eerste Kamer zou instemmen met de omstreden nieuwe wet over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de aftapwet. In dit radio-item legt Van Eijk uit wat de wet inhoudt - en wat de gevaren zijn.

Meisje is aan het tandenpoetsen

Dit verhelpt een slechte adem in de ochtend

 Een feestje gehad gisterenavond? Of een lekker pittig gekruide maaltijd genuttigd? Dan is de kans op een niet zo frisse adem in de ochtend behoorlijk groot. Gelukkig weet UvA-promovendus Eveline van der Sluijs raad: een glas water drinken vermindert het 'dode vogeltje' in de mond aanzienlijk. En anders is er altijd nog de tongschraper. Van der Sluijs vertelde over haar promotie-onderzoek in zowel de Volkskrant als bij NPO Radio 1.

Jeroen Oerlemans

'De UvA moet diverser worden'

Het hoger onderwijs moet nu eindelijk eens diverser worden, zei UvA-collegevoorzitter Geert ten Dam in Trouw. 'We doen het niet goed genoeg.'

Klok, Flickr-Creativecommons-zigazou76-5711940381

Posttraumatische stress bij kind in een paar uur succesvol te behandelen

Kinderen en jongeren met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met slechts een paar uur therapie - met EMDR of schrijftherapie - succesvol behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA en GGZ Rivierduinen. UvA-onderzoeker en klinisch psycholoog Carlijn de Roos kwam aan het woord bij onder meer de NOS en de Volkskrant.

Logistieke hub voor duurzame bevoorrading

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) starten gezamenlijk met het duurzaam en slim bevoorraden van de 80 eigen gebouwen, verdeeld over vijf campussen in de stad. Hiervoor is onlangs officieel een zogenoemde logistieke hub in gebruik genomen. Onder meer het Parool en het Financieele Dagblad besteedden hier aandacht aan.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

2 augustus 2017