Kijk de UvA Maart 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Roy Sijbom

'Ideeën van de werkvloer cruciaal voor innovatie'

Als je als werknemer overloopt van de goede ideeën, mag je hopen dat je baas niet al te competitief is ingesteld. Dat is namelijk nét de groep leidinggevenden die minder open staat voor aangedragen creatieve ideeën, omdat ze die al gauw als bedreigend zien voor hun eigen positie, zegt universitair docent Roy Sijbom van de UvA bij BNR.

LAb

Wat is het geheim van slijm?

Slijm maken is onder kinderen een rage waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het Jeugdjournaal kwam langs op het Science Park en ging in het lab aan de slag met UvA-masterstudent & scheikundevlogger Rick Broers.

Reijmersdal - E - A - van

Vloggers zijn de nieuwe popsterren: 'Maar kinderen zien verborgen reclames vaak niet'

Dat kinderen beïnvloed worden, is niet nieuw, weet ook Eva van Reijmersdal. Ze is universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. 'Vroeger had je popmuzikanten en fotomodellen waar kinderen op wilden lijken, nu hebben vloggers en YouTubbers dezelfde status', vertelt ze bij RTL Nieuws.

-

Hoe wrijvingsweerstand werkt, weten we al sinds Leonardo Da Vinci. Nu weten we ook waarom.

Als je een voorwerp over een ander voorwerp glijdt, dan hangt de weerstand af van de druk: duw je ze twee keer zo hard tegen elkaar aan, dan is de weerstand ook twee keer zo hoog. Dat wisten we. Maar na 500 jaar is nu ook bekend waarom dat is. Onderzoeker Bart Weber vertelt hierover in gesprek met BNR.

dhr. prof. dr. Jan van Maarseveen, hoogleraar FNWI

Wordt je huis vet door kaarsen?

Als je veel kaarsen brandt, krijg je dan een heel vet huis? QmusicNL vroeg het UvA-chemicus Jan van Maarseveen.

Niet de grote grazers, maar prehistorische mens maakte de open vlakten - die brandde de boel plat

De Nederlandse oernatuur werd niet kaalgevreten door grote grazers, maar platgebrand door prehistorische jagers-verzamelaars. Tot die opmerkelijke conclusie komen Amsterdamse en Wageningse onderzoekers na analyse van bodemmonsters bij het Laarder Wasmeer, even buiten Hilversum. Waarschijnlijk stak men de oerbossen in brand om wild naar het jonge nieuwe groen te lokken en vooral hazelaars de ruimte te geven, zegt onderzoeksleider en UvA-hoogleraar fysische geografie Jan Sevink.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

21 maart 2018