Kijk de UvA september 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Mw. prof. dr. Barabara Baarsma, medewerker FEB, bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek

De dikte van je portemonnee mag niet bepalen of je in Amsterdam kan wonen

Het pleidooi van hoogleraar Barbara Baarsma om in Amsterdam meer ruimte te maken voor (hogere) middeninkomens leidt tot stevige reacties in een artikel in het Parool.

Theresa Kuhn

Kabinet-Tsipras II: Blijft Griekenland nu in de EU?

Griekenland heeft een nieuwe kabinetsploeg.Maar daarmee begint het pas voor premier Alexis Tsipras. Op de financiële ruïnes moet hij stabiel nieuw Griekenland bouwen. Daarom is hij direct naar Brussel om extra geld op te halen. Hoe lastig die taak wordt bespreekt De nieuws BV van NPO1 met Theresa Kuhn.

Roeterseiland, gebouw A - artist impression brug

Moet de PvdA opschuiven naar links?

Er heerst binnen de PvdA veel onrust. Kiezers lopen weg en er is kritiek op partijleider Diederik Samsom. Wat moet de partij doen om het tij te keren? In Nieuwsuur aandacht voor de visie van minister Lodewijk Asscher en advies van Politicoloog Matthijs Rooduijn.

Inge van der Vlies

Kabinet en Rijksmuseum kopen twee Rembrandts

Nieuwsuur spreekt met Inge van der Vlies, hoogleraar Kunst en Recht, over de aankoop van het kabinet en het Rijksmuseum.

dhr. prof. dr. M. P. (Maarten Pieter) Schinkel, FEB

Banken zien winstmarges op hypotheken slinken

De winstmarge van banken op hypotheken is de afgelopen maanden spectaculair gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van de UvA. 'Dit is gunstig voor de huizenmarkt en mensen met een hypotheek, zegt hoogleraar Maarten Pieter Schinkel in een artikel van het Financieele Dagblad.

Studenten op trap in het Crea gebouw

Niet Mladic maar Milosevic direct verantwoordelijk voor executies

De massa-executies van Srebrenica vloeiden niet voort uit een eigengereid bevel van generaal Ratko Mladic. Dat blijkt uit het proefschrift dat Nena Tromp-Vrkic, van 2000 tot 2006 werkzaam voor het onderzoeksteam van het Tribunaal in de Milosevic-zaak, in een interview met de Volkskrant.

Paul Aarts - AISSR

Saudi-Arabië vangt 2,5 miljoen vluchtelingen op... of niet?

Al zeker 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen vonden een veilige haven in Saudi-Arabië. Althans, volgens de Saoedische regering. De feiten vertellen een ander verhaal. Paul Aarts legt uit bij radio NPO1 wat de Saudi's wel en niet doen voor de vluchtelingen.

Anne de Jong

De grens bereikt

Wat speelt er eigenlijk in Syrië. Waarom komen zoveel vluchtelingen naar Europa? En kunnen wij dit eigenlijk wel aan? UvA antropoloog Anne de Jong en Hoogleraar migratie Leo Lucassen geven antwoord als het kennispanel van de uitzending ‘De grens bereikt’.

Jihad: Policital Islam from the Muslim brotherhood to Islamic

Jihadverdachten Schilderswijk voor de rechter

Vier verdachten zijn aanwezig bij aanvang van het jihadproces. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristisch netwerk met als basis de Haagse Schilderswijk. De eerste dag is gereserveerd voor getuige-deskundige Martijn de Koning.

Evert Verhulp

Aantal afspraken over vaste banen in cao's gestegen

De 'echte' baan wint terrein. In meer dan de helft van de cao's die de afgelopen maanden zijn afgesloten, zijn afspraken gemaakt om de doorstroom naar vaste banen te bevorderen. Radio EenVandaag spreekt hier over met Evert Verhulp.

mevr. prof.dr. D.C. (Dymph) van den Boom, CvB UvA, Rector Universiteit van Amsterdam

We zijn nog niet klaar

Interim voorzitter Dymph van den Boom van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) denkt dat het nog wel even zal duren voordat de rust weer geheel is wedergekeerd op de universteit. Dat zegt ze in een interview met AT5 waarin ze vooruit blikt op het komende studiejaar.

Damiaan Denys

De laatste Zomergast, Damiaan Denys

Het seizoen van Zomergasten is ten einde gekomen. Hekkensluiter is Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Hij richt zich voornamelijk op angst en dwangstoornissen.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

7 oktober 2015