Informatica

Kun je nog zonder een computer? Zonder er bij stil te staan, komt iedereen dagelijks in aanraking met veel verschillende informaticatoepassingen: wanneer je naar Netflix kijkt, als je in- en uitcheckt in het OV, maar natuurlijk ook als je een smartphone gebruikt. De ontwikkelingen binnen de informatica gaan razendsnel. Als je Informatica studeert, leer je de uitgebreide mogelijkheden van de computer kennen én ontwikkelen. Met een voltooide Informatica-opleiding kun je innovatief onderzoek gaan doen of het bedrijfsleven in.


Video wordt geladen..

Waarom Informatica aan de UvA?

 1. De bachelor Informatica is een uitstekende mix van theoretische basiskennis en praktische toepassing van informatica. Op theoretisch niveau leer je over logica en redeneren, over de wiskunde en de grondbeginselen van de informatica. Voorbeelden van vakken zijn Algoritmen en Complexiteit, Discrete wiskunde en Logica en Automaten en Formele Talen. De theoretische kennis pas je toe in vakken zoals Graphics & Game Technology, Beeldbewerken en Concurrency en Parallel Programmeren. In deze bachelor krijg je een bredere theoretische basiskennis dan in andere Informatica bachelors in Nederland. 
 2. De afstand tussen studenten en docenten is klein. Daardoor stap je gemakkelijk met vragen naar een docent.
 3. De colleges worden op het Science Park gegeven, waar ook andere belangrijke instituten gehuisvest zijn, zoals het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het nationale supercomputercentrum SURFsara, NLnet Labs en Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica.
 4. Ook heeft de UvA toegang tot verschillende grensverleggende technologieën, zoals het ‘Lisa cluster’, een groot parallel computersysteem dat bestaat uit 7865 rekenkernen en de DAS-5, een gedistribueerde computer die over zes plaatsen in Nederland verspreid staat. Deze computers behoren tot de krachtigste waar Nederlandse wetenschappers mee kunnen werken. Daarnaast kunnen onderzoekers en studenten gebruikmaken van bijvoorbeeld virtual reality headsets en een unieke infrastructuur voor het bouwen van sensornetwerken.
 5. Het informaticaonderzoek aan de UvA is van topkwaliteit. De UvA is één van de twee Nederlandse universiteiten in de top 100 van de QS World Rankings specifiek voor het vakgebied Informatica.
computerpracticum

Informatica iets voor jou?

Misschien wel als je jezelf herkent in het volgende profiel:

 • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde B.
 • Je wilt precies weten hoe een computer en de toepassingen ervan in elkaar zitten (speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig).
 • Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
 • Je vindt het spannend om in het snelst ontwikkelende vakgebied aan de slag te gaan.
 • Je vindt het leuk om met anderen samen te werken.
 • Je hebt meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen.
Baran Erdogan

Baran Erdogan, student Informatica

'Wij hebben Flashy Trump ontworpen, een soort offline multiplayer van de app Flappy Bird.'

'Erg tof om te zien dat iets wat best wel lastig lijkt uiteindelijk bijna perfect blijkt te werken in de praktijk.' Lees het hele verhaal van Baran.


Diploma
BSc Informatica
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56978

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica