Informatiekunde

In de opleiding Informatiekunde komen aspecten van bedrijfskunde, psychologie, communicatie, nieuwe media en ICT samen; je leert kritisch te denken en verbanden te leggen tussen deze verschillende vakgebieden. Je krijgt inzicht in de rol die technologie speelt bij het verzamelen en verwerken van informatie door mensen en organisaties. Hoe mensen waarnemen, communiceren en technologie gebruiken wordt uitgebreid onderzocht, net als de manier waarop bedrijven en organisaties omgaan met grote hoeveelheden informatie. Denk bijvoorbeeld aan de moeite die het kost om uit heel veel Google-resultaten de juiste, voor jou bruikbare informatie te halen. Of aan de toenemende robotisering: wat betekent dat voor de werkgelegenheid of voor de inrichting van de zorg?Video wordt geladen..

Waarom Informatiekunde aan de UvA?

  • Bij Informatiekunde aan de UvA leer je het vak vanuit een multidisciplinaire aanpak: aspecten uit technologie, bedrijfskunde en sociale wetenschappen komen in verschillende vakken samen. 
  • Actuele onderwerpen als data science en het ontwerpen van informatiesystemen, krijgen veel aandacht in de opleiding. Om informatie toegankelijk en begrijpelijk te maken, leer je bijvoorbeeld technieken uit de Kunstmatige Intelligentie te gebruiken. Ook leer je applicaties, systemen en gebruikersvriendelijke interfaces te ontwerpen. Je hebt geen programmeerervaring hiervoor nodig. Die krijg je in de opleiding. 
  • De opleiding baseert zich op de modernste theorieën in het vakgebied, maar je leert ook hoe je theoretische kennis kunt toepassen in een project of casus. 
  • Docenten Informatiekunde doen diverse projecten samen met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en wetenschappelijke onderzoekinstituten in binnen en buitenland. Daardoor spelen zij een grote rol in de nieuwste ontwikkelingen. Met hun sterke nationale en internationale netwerk kunnen zij je helpen met het vinden van een goed afstudeerproject en soms zelfs met het vinden van je eerste baan.
Studenten werken aan opdracht

Is informatiekunde iets voor jou?

Lijkt het ontwikkelen van bruikbare informatiesystemen en technologische hulpmiddelen jou interessant, vind je het uitdagend om maatschappelijke problemen op te lossen en heb je uiteenlopende interesses, dan is Informatiekunde misschien iets voor jou. Daarnaast heb je:

  • een vwo diploma (alle profielen) met wiskunde A of B
  • meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen

Kom eens langs op het Science Park voor een Bachelordag of om mee te lopen met een student!

Carmen Fortuin

Carmen Fortuin, student Informatiekunde

'Dat ik in het eerste jaar al gelijk begon met programmeren in de programmeertaal Python vond ik best spannend.'

'Ik had namelijk nog nooit eerder geprogrammeerd. Gelukkig hoef je hier ook geen ervaring in te hebben.' Lees het hele verhaal van Carmen


Diploma
BSc Informatiekunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56842

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica