Dissertatieprijs 2018 voor antropoloog Else Vogel

5 april 2018

Else Vogel, oud-promovenda Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de Dissertatieprijs 2018 van de Stichting Praemium Erasmianum in de wacht gesleept met haar proefschrift ‘Subjects of care: Living with overweight in the Netherlands’.

Voor haar proefschrift onderzocht Vogel, inmiddels werkzaam als postdoc aan de Universiteit van Linköping, de wereld van maagoperaties, diëten, proeftherapie en mindfulness. Op deze manier bracht zij in kaart welke zorgpraktijken er in Nederland zijn voor mensen met overgewicht en hoe die zorgpraktijken mensen trachten te helpen. Vogel pleit in haar proefschrift voor het principe van zelfzorg: mensen leren aanvoelen hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Over de Dissertatieprijs

Sinds 1988 verleent de Stichting Praemium Erasmianum jaarlijks maximaal vijf dissertatieprijzen, bestaande uit een bedrag van € 3.000 en een oorkonde. De prijs is bedoeld voor jonge onderzoekers in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen die een proefschrift van bijzonder hoge kwaliteit hebben verdedigd aan een Nederlandse universiteit. Dissertatieprijzen 2018 worden uitgereikt op woensdag 16 mei 2018 bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen