Sta-penning voor José Komen (AISSR)

6 september 2018

José Komen, die vandaag afscheid neemt als zakelijk directeur van het Amsterdam Institute for Social Sciences (AISSR), heeft de Sta-penning ontvangen. Zij kreeg deze ere-penning vanwege haar bijzondere diensten voor de universiteit, in het bijzonder  voor haar bepalende rol in de totstandkoming, de groei en het reilen en zeilen van de AISSR,  de opzet van internationale onderzoeksnetwerken, en haar inzet voor gevluchte onderzoekers, diversiteit en vrouwen aan de top.

Tijdens haar afscheidsbijeenkomst nam Komen de penning in ontvangst uit handen van Jan Lintsen, lid van het College van Bestuur van de UvA.

Over José Komen

Na haar studie Culturele Antropologie in 1988 begon José Komen haar loopbaan bij de UvA bij het Postdoctoraal Instituut voor Sociale Wetenschap (PdIS). Zij speelde een belangrijke, ondersteunende rol bij de integratie van PdIS en het Centre for Asian Studies Amsterdam (CASA) tot de eerste onderzoeksschool in Nederland: de Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) met founding fathers prof. dr. Abram de Swaan, prof. dr.  Jan Breman en prof. dr. Joop Goudsblom.
Komen ontwikkelde zich binnen de ASSR tot een betrokken en kundige bedrijfsvoerder die altijd als startpunt de wetenschappelijke inhoud nam. Ze speelde een bepalende rol in de vorming van een sterke internationale onderzoeksgemeenschap en in de totstandkoming van belangrijke onderzoeksnetwerken buiten Europa, met name met India, China en Indonesië. Ook was zij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Exil fonds voor gevluchte onderzoekers. Daarnaast maakte zij zich sterk voor diversiteitsbeleid, waarbij haar focus de afgelopen tien jaar met name lag op de versterking van de rol van vrouwen in de hogere functies in de faculteit.

Toen de succesvolle ASSR fuseerde met de instituten IMES en AMIDSt tot het huidige instituut AISSR heeft Komen het ondersteunend personeel van de verschillende instituten tot één goedlopend ondersteunend bureau weten te smeden waarin plek was voor ieders talenten en ambities. Zij heeft sindsdien succesvol het zakelijk leiderschap van het nieuwe instituut op zich genomen.

Over de Sta-penning

Deze penning wordt door de Universiteit van Amsterdam toegekend aan een persoon die zich al dan niet in dienstverband bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit. Verlening geschiedt door de voorzitter van het College van Bestuur met instemming van het voltallig College. Deze penning is in het verleden onder andere uitgereikt aan rectoren en presidenten van buitenlandse universiteiten, eredoctores, hoogleraren en de burgemeester van Amsterdam (bij afscheid).

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen