‘Onze menswaardigheid staat op het spel. We mogen niet wegkijken’

15 oktober 2018

Antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M’charek helpt en steunt de vissers in Tunesië die omgekomen vluchtelingen een waardig graf proberen te geven. ZEMBLA volgt M’charek en de vissers in deze strijd in de uitzending van woensdag 17 oktober.

Het kleine stadje Zarzis aan de zuidkust van Tunesië ligt ongeveer 50 kilometer van de Tunesische grens met Libië. Sinds de sluiting van de Balkan-route nemen vluchtelingen en anderen die Europa proberen te bereiken in de hoop op een veiliger bestaan, de gevaarlijke oversteek vanuit Libië. De afgelopen jaren zijn er honderden mensen verdronken tijdens deze oversteek en aangespoeld in Tunesië. De stroming drijft ze naar de stranden van Zarzis.

Antropoloog Amade M’charek,  geboren en getogen in de streek van Zarzis, helpt en steunt de vissers van dit stadje die zich bekommeren om de zielloze lichamen die ze in de zee en op het strand vinden. De vissers hebben een eigen provisorische begraafplaats aangelegd waar de lichamen een liefdevol maar anoniem graf krijgen, omdat de autoriteiten de dode vluchtelingen niet willen begraven.

Het onderzoek naar forensische identificatie van drenkelingen is een subproject van M'charek's ERC project RaceFaceID (door de Europese Commissie gefinancierd).

Uitzending ZEMBLA

In de uitzending 'Dromen van een begraafplaats' onderzoekt ZEMBLA in Tunesië de gevolgen van Fort Europa en volgt M’charek en de vissers in hun strijd om de anonieme vluchtelingen een naam te geven.

Stichting Drowned Migrant Cemetery

M’charek heeft ook een stichting opgericht om geld in te zamelen voor een begraafplaats en voor het inrichting van een infrastructuur voor het registreren en identificeren van de onbekende migranten: Stichting Drowned Migrant Cemetery.

Bron: ZEMBLA

  • mw. prof. dr. A.A. (Amade) M'charek

    Profielpagina Amade M'charek

    A.A.Mcharek@uva.nl | T: 0654224486

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen