UvA-psychobiologen onderzoeken in StationsLab 2018 hoe reizigers hun weg vinden

25 september 2018

Van 4 tot en met 7 oktober vinden reizigers en bezoekers op station Utrecht Centraal een tijdelijk laboratorium. In dat lab onderzoekt een team van achttien studenten Psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van neurowetenschapper en docent psychobiologie Tonny Mulder hoe mensen hun weg op het station vinden. En welke rol het brein daarbij speelt.

Want hoe weet je brein waar je moet zijn? Om die vraag te beantwoorden nemen de studenten het denkproces en gedrag dat mensen vertonen om de weg te vinden in nieuwe, bekende en veranderde omgevingen onder de loep.

Fietsenstalling als uitdaging

Voor sommige reizigers blijkt navigeren op Utrecht Centraal namelijk niet zo eenvoudig. Dat komt voor een groot deel ook door de nieuwe fietsenstalling Stationsplein met alle verschillende niveaus en in- en uitgangen. En de uitdaging wordt daar in de toekomst alleen maar groter, als de plannen om deze stalling naar de grootste fietsenstalling van de wereld te laten groeien, vaste vorm krijgen.

StationsLab 2018 van start

StationsLab 2018 gaat van start.

Hoe navigeren reizigers?

De onderzoekers van het StationsLab voeren daarom verschillende experimenten uit. Ook met behulp van eye tracking en GPS-trackers. Daarmee leggen ze vast hoe nieuwe en geroutineerde reizigers zich in de praktijk op Utrecht Centraal oriënteren. Ze kijken wat er in het brein van de reiziger gebeurt en hoe omgevingsfactoren een rol spelen in het vinden van de juiste en kortste weg. Maar het team onderzoekt ook in hoeverre stress de navigatiekeuzes van reizigers beïnvloedt. Mulder, zelf dagelijks aanwezig op StationsLab: ‘We hebben drie tafels waaraan we experimenten uitvoeren. Iedereen kan zich ter plekke aanmelden en meedoen. Daarnaast zullen ook weer leden van het NS reizigerspanel meedoen’.

StationsLab 2018

Tonny Mulder, teamleider StationsLab 2018.

Unieke kans

Sylvia Korhorn is als studentonderzoeker betrokken bij het StationsLab. Voor haar is het een mooie kans om onderzoek ‘in het veld’ te doen. ‘We hebben de mogelijkheid om iedereen te laten zien hoe interessant het brein is. We krijgen daarbij veel ruimte om onze creativiteit in te zetten. Het is daarom een project dat niet ik niet kon laten liggen’. Studiegenoot Jim Monkel vult aan: ‘Het is een unieke kans om de theorie die we de afgelopen jaren hebben geleerd over het brein in de praktijk te brengen en er zo een praktische en leerzame ervaring van te maken’.

Eindbestemming: ov wordt nog makkelijker

Met de uitkomsten uit het onderzoek kunnen ProRail en NS de navigatie op station Utrecht en de fietsenstalling Stationsplein verder verbeteren. Dat maakt reizen met het OV makkelijker en aantrekkelijker. En dat sluit weer naadloos aan bij wat NS & ProRail willen voor hun klanten: een comfortabele, laagdrempelige en efficiënte reis van deur tot deur, dus ook op het station.

Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap en is van 4 tot en met 7 oktober te vinden op Utrecht Centraal. Bekijk de promotievideo hieronder of volg de resultaten van de onderzoeken via ns.nl/stationslab.

Deelenemers StationsLab 2018

De volgende Psychobiologie studenten doen, onder leiding van Tonny Mulder, mee aan Stationslab 2018:

Eveline Nel; Rebecca Davidsson; Merel Schouten; Claire Paulissen; Anouk van Weert; Nina Stoel; Kelly Hoogervorst; Anniek Vermeijlen; Sylvia Korhorn; Anneloes van Schaik; Jim Monkel; Maarten Martijn Piet; Giulia Devilee; Jenny Tsin; Floor Cruyff; Blom Kraakman; Evi Hendrikx; Lotte Warns

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica