Innovation Center for Artificial Intelligence start samenwerking met Elsevier

22 oktober 2018

The Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) en uitgever Elsevier openen samen het Elsevier AI Lab. Het lab is een krachtenbundeling tussen wetenschap en bedrijfsleven en versterkt de positie van Nederland op gebied van kunstmatige intelligentie.

Door deze samenwerking krijgen datawetenschappers van Elsevier de kans om nauw samen te werken met academici, bijdrages te leveren aan onderwijs en wetenschap en om promotieonderzoek te verrichten. Onderzoekers krijgen tegelijkertijd een beter beeld van hoe kunstmatige intelligentie (AI) in de praktijk wordt gebruikt om maatschappelijke problemen op te lossen.

Met dit meerjarige partnerschap krijgt ICAI een speciale omgeving waar Artificial Intelligence onderzoekers samen met Elsevier reële maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen. ICAI deelt op zijn beurt vooruitstrevende technologieën en inzichten op het gebied van kunstmatige intelligentie met Elsevier.

Alexander van Boetzelaer, Executive Vice President bij Elsevier: ‘De UvA en VU zijn samen, via de ICAI en het Amsterdam Data Science-initiatief, belangrijke regionale partijen op AI-vlak, die internationaal veel aanzien genieten. De samenwerking met deze organisaties toont Elseviers intentie om de Nederlandse positie als technologie-hub verder te versterken.’

UvA-informatici

De informatici van de Information and Language Processing Systems van de UvA doen mee met het AI Lab van Elsevier. UvA’s betrokkenheid bij dit initiatief past bij de leidende rol die de universiteit in de afgelopen jaren op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft verworven, zoals bij mens- machine interactie, beeldverwerking en zoekmachinetechnologie.

Elsevier’s betrokkenheid bij dit initiatief past bij de vooraanstaande positie die het bedrijf in de afgelopen jaren op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft ingenomen. Een voorbeeld hiervan is het Artificial Intelligence Program van Elsevier, een wereldwijd onderzoek naar kunstmatige intelligentie door semantisch en bibliometrisch onderzoek te combineren  met inzichten van AI-experts, beroepsbeoefenaars en beleidsmakers.

Over ICAI

The Innovation Center for Artificial Intelligence is een nationaal initiatief gericht op gezamenlijke technologie ontwikkeling tussen universiteiten, bedrijfsleven en overheid. ICAI bestaat uit vijf organisaties: Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Ahold Delhaize, Bosch en Qualcomm. Het Elsevier lab bevindt zich op het Amsterdam Science Park.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica