UvA verloot 20 kaarten voor Brainwash Festival

17 oktober 2018

De UvA sponsort zaterdag 27 oktober voor het derde jaar op rij het Brainwash Festival. Het Brainwash Festival is een filosofisch festival in het hart van Amsterdam. Een plek waar een nieuwe generatie grote denkers uit binnen- en buitenland een ander licht werpt op belangrijke maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken van deze tijd.

Verschillende locaties rondom de Nes in Amsterdam zijn het decor voor lezingen op het snijvlak van filosofie, literatuur en theater. De UvA draagt bij door de Agnietenkapel hiervoor beschikbaar te stellen. Het Brainwash Festival gaat over ideeën die ons denken hebben veranderd. Zowel gevestigde namen als jong talent zetten hun verbeelding in om op verrassende wijze naar de belangrijke vragen van dit moment te kijken. Het programma duurt van 13.00 tot 01.00 uur. Toegangskaarten zijn te bestellen via de website:

Verloting van kaarten

De UvA mag als officiële partner van Brainwash Festival 20 kaarten verloten onder ingeschreven UvA-studenten. Aanmelden voor loting kan t/m woensdag 24 oktober. Op donderdag 25 oktober ontvangen de studenten die zijn ingeloot bericht.

De UvA en het Brainwash Festival

Onder andere de volgende UvA-medewerkers zijn in het festivalprogramma te vinden:

Prof. dr. Jan-Willem Duyvendak – Geen plek zoals thuis

Thuis is in de mode. We zien het in de media, waar Ikea-reclames en romantische speelfilms ons eraan herinneren dat er geen plek is zoals thuis. We lezen het in de pamfletten van politieke partijen, die stellen dat ‘iedereen zich thuis moet voelen in Nederland'. Maar realiseren we ons dat thuisgevoel niet alleen een insluitende maar ook een exclusieve emotie is? Dat thuisgevoel in de politiek al snel leidt tot marginalisatie en uitsluiting van nieuwkomers? Socioloog Jan-Willem Duyvendak betoogt dat veel van onze conflicten, frustraties én het populistische ressentiment voortkomen uit de gedachte dat we een recht hebben op thuisgevoel.

Anna Blijdenstein – Tolerantie, Jodendom en Islam

Hoe werken denkbeelden uit de Verlichting door in hedendaagse debatten over religie? Verlichtingsfilosofen formuleerden ideeën over tolerantie en religieuze vrijheid, maar schiepen tegelijkertijd hiërarchieën in religies, culturen en etniciteit. Dat zie je terug in hun opvattingen over Jodendom en Islam, stelt Anna Blijdenstein die op dit onderwerp promoveert.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam