Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dr. Eric Reits, universitair docent en PI

afdeling Celbiologie & Histologie, AMC-UvA

'Vrijheid van onderzoek is heel belangrijk.'

‘Na mijn promotie als medisch bioloog bij het Nederlands Kanker Instituut kreeg ik in 2004 een Veni-subsidie van NWO. Ik ging bij het AMC werken en kreeg in 2008 een Vidi-subsidie, waarmee ik een eigen groep kon opzetten. Voor jonge wetenschappers is dit bijna de enige mogelijkheid om een eigen, onafhankelijke onderzoekslijn te starten. Beide NWO-vernieuwingsimpulssubsidies heb ik, denk ik, gekregen vanwege mijn cv en het originele onderzoek waarmee ik een brug sla naar de klinische toepassing. Ik ben gespecialiseerd in de microscopie van levende cellen, waarmee we de afvalverwerking in onze eigen lichaamscellen onderzoeken. In het algemeen gaat die afbraak van eiwitten heel efficiënt, maar soms gaan eiwitten klonteren en kunnen ze niet worden afgebroken. Hierdoor ontstaan hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer en Huntington. Dankzij onze recente resultaten zoeken we nu met de farmaceutische industrie naar een medicijn dat de werking van bepaalde enzymen kan stimuleren die het klonteren kunnen voorkomen.

Het mooie van basaal onderzoek is dat het resultaat van vandaag bepaalt waar ik morgen naar toe ga. Vrijheid van onderzoek is heel belangrijk. Je begint met een aantal hypotheses, maar het kan nog allemaal verschillende richtingen op. De basis van mijn Vidi is een klein pilotexperiment van een student geweest. Juist de combinatie met onderwijs vind ik het mooist aan mijn werk.

Op dit moment volg ik bij de UvA een professionaliseringstraject Leidinggeven voor medewerkers met een Veni- of Vidi-beurs. Er komen ondermeer problemen aan de orde waar elke jonge onderzoeksleider mee te maken krijgt. Leiding geven leer je verder met vallen en opstaan; als je een goede onderzoeker bent, ben je immers niet automatisch een goede begeleider.'

Eric Reits werkt sinds 2004 bij het AMC-UvA.