Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Harm van der Geest, onderzoeker Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

'Bij een universiteit ben je vrij om je eigen onderzoeksvragen te stellen.'

‘Ik ben een plakker. Ik loop hier al vanaf 1990 rond, eerst als student, later als aio en sinds 2003 ben ik onderzoeker en docent. Ik was altijd al gefascineerd door water. Binnen de aquatische ecologie en eco-toxicologie houd ik mij nu vooral bezig met waterbodems (‘benthische' ecologie), in Nederland bestaan die voornamelijk uit prut. Overal waar het water de aarde raakt, daar gebeurt van alles. Wij doen experimenten in onder andere laboratoria en kijken naar de processen die daar plaatsvinden en de organismen die daar leven. De Nederlandse delta is heel interessant, er is veel ondiep water en onze waterbodems vormen een afvalputje binnen Europa waarin alle stoffen zich ophopen.

Bij een bedrijf wordt het onderzoek bepaald door bijvoorbeeld geld of wetgeving. Bij een universiteit ben je vrij om je eigen onderzoeksvragen te stellen. Mijn onderzoek, maar vooral ook de interactie met de studenten, vind ik het mooiste aan mijn werk. Nieuwe studenten met nieuwe ideeën houden mij enthousiast.

De ontwikkelingen op het Science Park en het nieuwe faculteitsgebouw, zie ik als een enorme impuls. De voorzieningen voor experimenten zijn enorm verbeterd. Nu alle onderzoeksgroepen bij elkaar zitten kom je elkaar ook tegen bij de laboratoria, je werkt samen aan experimenten. Dat is goed, want de onderzoeksvragen worden steeds meer interdisciplinair. Als ik hier aan kom fietsen en de sterrenkoepels op het dak zie, de studenten in en om het gebouw, dan voel ik echt dat hier wetenschap wordt bedreven. Er hangt in dit nieuwe gebouw een vooruitstrevend klimaat.'

Harm van der Geest werkt sinds 2003 bij de Universiteit van Amsterdam