Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Jouke Turpijn, universitair docent leerstoelgroep Nederlandse geschiedenis

Faculteit der Geesteswetenschappen

‘Amsterdam is een echte UvA-stad.’

‘Met mijn college Het Museum van Nederland won ik in 2008 de facultaire Onderwijsprijs. De jury waardeerde de combinatie van geschiedenis en het actuele debat over de relatie tussen heden en verleden. Studenten moesten voor dit vak ook een zaal voor het nieuwe Nationaal Historisch Museum bedenken. Bij deze actieve onderwijsvorm leren studenten van elkaar, maar ik leer ook van de studenten. Ik krijg er nieuwe ideeën van en kan er onderzoeksvragen aan koppelen.

Het mooie aan wetenschap vind ik om samen met collega's en studenten nieuwe vragen te stellen in een zeer rijk vakgebied, om zo het onbekende te ontdekken. De dynamiek tussen onderzoek en onderwijs maakt mijn werk als universitair docent spannend. Ik heb de vrijheid om te leren en daarin te groeien. Mijn onderzoeksgebied is de negentiende en twintigste eeuw, over hoe mensen politiek actief worden en proberen hun idealen te verwezenlijken. Ik heb me gespecialiseerd in de geschiedenis van het parlement en ontwikkel me nu ook als publiekshistoricus.

Ik studeerde en promoveerde in Groningen. Amsterdam is geen studentenstad zoals Groningen, maar je kunt er heel goed studeren en werken. Alles is dichtbij en de stad ligt centraal. De UvA heeft beeldbepalende gebouwen, en is een machtige speler in stad en land. Amsterdam is geen echte studentenstad, maar wel een echte UvA-stad.'

Jouke Turpijn werkt sinds 2006 bij de Universiteit van Amsterdam.